Beredskap / overlevelse: Skoleskyting / skarp hendelse
Dessverre er skarpe hendelser på skole, universitet eller arbeidsplass en realitet. Siste hendelsen i Sverige (i går, 4.2.2025) på et voksenopplæringssenter i Örebro er ingen unntak, men viser igjen viktigheten av å være forberedt for slike hendelser.
Vedlegger her en prosedyre som vi i ROHRMÜLLER MEDICAL bruker ved trening og i beredskapsøyemed.
Vi kan hjelpe din skole, høyskole eller annen institusjon i å implementere mottiltak og teste beredskapsplaner.
Problemstilling:
Dagens evakueringsløsning på skoler og andre offentlige bygg er uegnet for skarpe hendelser som skyting og terror. En gjerningsmann kan utløse brannalarmen og vente med våpen klar til at rommene evakueres for så å volde stor skade.
TILTAK:
1. Evakuer: Ha en fluktrute klar. Evakuer uansett om andre vil eller ikke. Etterlat eiendeler og hold hendene ledig og synlig. Hjelp andre på vei. La skadde personer ligge. Ring 112 først når du er i sikkerhet.
2. Gjem: Hvis umulig å rømme, gjem deg utenfor synsfeltet av gjerningsmann!
Søk områder med beskyttelse fra skudd i din retning. Ikke hem din egen bevegelse. Lås dør, blokker med tunge gjenstander. Sett mobil på lydløs og vær stille. Ring 112 og hold linjen om du ikke kan snakke, slik at politioperatøren kan lytte.
3. Angrip gjerningsmann: Som siste utvei om ditt liv er i umiddelbar fare, forsøk å avlede og uskadeliggjør skytteren!
Vær så aggressiv du klarer: Det står om ditt liv. Kast gjenstander og bruk improviserte våpen som brannslokker, brannøks, stol eller spisse gjenstander.
Skrik.
Når politi / beredskapstroppen ankommer: Disse kan ha på seg vanlige klær eller uniform og i tillegg skuddsikker vest, hjelm, rifle og pistol, evt gassmaske. De opptrer ofte i 4-mannslag, ikke alene. Det første laget stopper ikke for å behandle pasienter, det kommer andre lag etter. Disse kan sette deg til å hjelpe, evakuere skadde.
Forhold deg rolig og følg beskjeder. Vis hendene. Kun rolige bevegelser. Ikke still spørsmål men evakuer i retningen innsatspersonell kommer fra.
KUNNSKAP:
- Vær alltid oppmerksom på omgivelsen din.
- Innpreg deg nærmeste nødutgang overalt du går.
- På kontoret: bli der og sikre dør.
- I en gang: kom deg i et rom og sikre dør.
- Forstår forskjell mellom dekning og skjuling (de siste gir ingen beskyttelse mot prosjektiler eller eksplosiver)!
- Lær deg selvforsvar: Overlevelsessjansen din på kloss hold er mye større om du kjemper imot.
Å lære barn å ikke høre på brannalarm (men rømme / gjemme seg) er mot sin hensikt og farlig! Alder og modenhet spiller en viktig rolle i samtale og simulering. Som voksent individ krever scenarioet et tankesett der du vurderer rask alle inntrykk som hørsel, syn og beskjeder fra andre for så å ta en individuell beslutning. Som ansvarlig person (f.eks ansatt på en læreinstitusjon, leder) krever det ekstra ansvar å vurdere en situasjon med lite bagrunnsinformasjon eller med motstridende beskjeder.
Som forelder etterspør en beredskapsplan for skarpe hendelser på foreldremøte, klassekontakt, rektor.
Som ansatt / lærer ta opp temaet med leder / rektor og krev tiltak som implementering i skolens kriseplan og opplæring. Det handler om din sikkerhet.
Snakk med egne barn om problemstillingen på en rolig og betryggende måte. Barn kan sensibiliseres for kriser med en leken forklaringsmåte som gjør at de raskt husker tiltak om det skulle bli alvor.
UTSTYR:
- Ha på deg stabilt skotøy (også innendørs!) som tåler glasskår, stein/betongbiter.
- Faste klær, helst av naturmateriale som ikke smelter/brenner på kroppen.
- Ballistisk panel lagd av kevlar i (skole)sekk.
- Førstehjelpssett som inneholder tourniquet og utstyr til å kunne behandle skuddskader. Søk opplæring og tren bruken av disse redskapene!
Det er ulovlig å ha med våpen på offentlige steder og forsamlinger!
Kilder og videreførende info: Active shooter booklet, Dep. for Homeland Security (2008). https://www.dhs.gov/xlibrary/assets/active_shooter_booklet.pdf
Gå Tilbake
Alle kommentarer blir moderert før publisering. Din e-post adresse vil ikke være synlig