Intervju: Reise verden rundt i et sportsfly

Etter å ha drømt om å circumnavigere verden helt siden barndommen, har forpliktelser, jobb, familie og andre unnskyldninger holdt meg fra å gjøre det så langt. For mange er det å kjøpe en seilbåt en vanlig måte å starte på dette eventyret. Men andre har vært kreative og reist med buss, sykkel eller til og med til fots. 

Siden jeg er flyentusiast, ville det opplagte valget være å bruke et sportsfly (LSA) eller småfly. Men dette må være umulig å få til i dagens verden og koste skjorta, ikke sant? - Vel, delvis. 

Colin Hales gjorde det med sin Rand KR2. Colin er en erfaren verdensreisende, har bakgrunn som kommersiell pilot og har sitt eget flyvedlikeholdsselskap i Storbritannia. Han var så snill å la meg dele opplevelsene hans med dere alle her. 

Du kan nå Colin direkte via nettsiden hans

Dette er en oversettelse av den originale artikkelen her. 
 

God lesning, David.
 


 

Rådene jeg har om å fly små lette fly verden rundt, kan virke litt rare i begynnelsen, og grunnen til at jeg er litt tilbakeholden og ikke publiserer det åpent, er at med mindre du har noen tidligere erfaring, kan det lett misforstås. Av de rundt tjue piloter jeg har snakket med når det gjelder å runde verden eller langdistanseflyging, er det bare to som satte i gang. De fleste piloter vil ganske enkelt ikke gjøre det.

Men mangelen på langdistanseflyturer er ofte ikke selve flygingen, det har rett og slett å gjøre med logistikken rundt å reise hjemmefra i mange uker, måneder, år. Selve flygingen er enklt, luften er den samme over alt i hele verden, og det samme er flyreglene, bortsett fra noen rare regler, som du ikke vet eller forstår før du har fullført flyturen. Det er resten av det, resten er den vanskelige biten.

Langtur med et lite eller lett fly er relativt enkelt i hele Europa. Afrika er muligens ok, USAs ganske ok, Midtøsten er vanskelig, men Asia har nylig blitt praktisk talt umulig.

Situasjonen er at verden er et stadig skiftende sted, og det som kunne gjøres i forrige uke, kan ikke gjøres nå, og det som ikke gikk den gangen er mulig nå.


 

Jeg reiste gjennom Asia i en KR2 for omtrent 20 år siden. Den gang var det ikke Internett, bare faksmaskiner, så kommunikasjon og informasjonsinnhenting var vanskelig. Kommunikasjon er så mye enklere nå med alt på nettet, men nå kan de enkelte landets flymyndigheter som utsteder flytillatelsene du trenger, rett og slett ikke kommunisere direkte med deg. For 20 år siden ville de ta et lite gebyr for flytillatelsen. Nå i dag har myndighetene rett og slett gitt utstedelse av flytillatelse til tredjeparts handling agents, og de belaster deg $ 8000 per flytur. Så i Asia nå, med mindre du har et stort budsjett, kan du bare ikke gjøre det. Japan ønsket $ 8000 per flytur, Filippinene $ 4000, og du trenger fire flyreiser for å krysse landet deres. 16 000 dollar totalt, og så fortsetter det.

Så det er tydelig at det er behov for litt planlegging, men ikke mye, og det er ikke lurt å ha en frist eller tidsramme, for ingenting kan virkelig gå etter planen med mindre du også kaster mye penger i det, og ikke mye går etter planen heller, så ikke kast bort tiden din på å planlegge i en flyrute i detalj som kanskje aldri vil skje.

Du trenger egentlig ikke en CPL (commercial pilot license). Erfaringen du trenger for langdistanseflyvninger verden rundt er ikke tilgjengelig i noen form for flygetrening, derfor betyr egentlig ikke timene dine så mye, uansett hvor mange eller få det måtte være.

 


 

Med global politikk som endrer seg så raskt, er pilotene du trenger å snakke med pilotene som fløy gjennom dit du snart vil. Min kunnskap er nå tre år gammel og ganske nytteløst, siden det hele vil ha endret seg siden den gangen.

Å ha et åpent sinn i denne stadig skiftende verden er det beste rådet jeg kan gi.

Noen ting endre seg derimot aldri. Menneskelig atferd og holdninger spesielt. På hver flyplass du lander på, bli venn med vaktene, refuelers, flygelederne og alle de små menneskene, til og med rengjøringspersonalet. Dette er fordi de kan hjelpe deg og vil hjelpe deg, og de hater sjefen sin, sjefen du sannsynligvis aldri vil møte. De små menneskene kan og vil hjelpe, mens de store menneskene bare vil gi deg problemer, vanligvis på en telefonlinje fra midten av golfbanen. Så det er de små menneskene som er viktige eller kan være.

Har du lagt merke til så langt at de fleste rådene jeg gir bare handler om å være et anstendig menneske? Selve flyging er ganske irrelevant. Det ville være akkurat som om du skulle fly i Norge. Men hvis du går til ytterligheter, i Russland trengte jeg å gjøre lage flygninger for å krysse Sibir. Ofte nær 1000 Nm og 10 timers flyreiser. Den eneste forskjellen der er hvis du flyr i bare noen få timer, så har ikke været veldig mye tid til å endre seg. Men det kan skje! I Italia tok vi av fra Roma i rolige forhold og 20+ grader, men da vi prøvde å lande i Brindisi ca. 2 timer senere, var vinden 24 knop gusting 36 og temperaturen ned i 5 grader C. Det var en Fonn-vind som var en lokal tilstand. I 10-timers flyreiser kan været endre seg ganske mye og innhente deg. 
 

De fleste verden-rundt flyturer, inkludert mine, går galt på grunn av å fly i dårlig vær, enten på grunn av tid eller visum eller begrensninger av tillatelser. Dumt. På reisen min kom jeg dessverre nesten fire ganger i stor nød, før motoren min sviktet, og da hadde jeg en tung landing på en golfbane i Japan.

Av disse fire vanskelige flyvningene skyldtes tre av problemene å fly inn i uventet dårlig vær. Så aldri ha det travelt og sjekk været gang på gang, spesielt hvis været ikke er bra til å begynne med.

 

Det siste rådet og det beste jeg kan gi er "spør lokale piloter!" De kjenner landet sitt, flyområdet sitt, i motsetning til deg. Så spør lokale flygere om råd. Mange ganger pratet og forklarte jeg ruten mintil flygeledere, som ofte er piloter. De hører også alle de skumle historiene fra andre piloter som du kan dra lærdom av, erfaringer fra andre som har gått før deg. Når jeg snakket med lokalbefolkningen, hadde de ofte gode grunner til ikke å gjøre det jeg prøvde. De visste hvor det er drivstoff og hvor det ikke er, uansett hva nettet sier.

Det det ikke er noe forberedelse til er den sosiale mediasiden av enhver reise. Mine flyreiser var for meg, jeg gjorde bare min greie. Andre verden-rundt flyturer har sponsorer og penger, og derfor trenger de reklame for sponsorene eller veldedighetsorganisasjonene de flyr for. Jeg trengte ikke noe av det, men etter 3 år med å fly i det lille flyet mitt hadde jeg blitt litt kjendis og mistet derfor kontrollen over reisen min. Jeg ville bli møtt av kameraer og media overalt jeg landet. Så hvis jeg ville gå og se ting jeg ønsket å se, ville folk møte meg og ta meg til ting de ønsket å vise meg, så på den måten kunne jeg raskt miste kontrollen over flyturene mine.


 

Også husk at uansett hva du gjør så vil du irritere mennesker, så vær vant til det og ikke la det bekymre deg eller påvirke deg. For eksempel planla jeg egentlig ikke Amerika, jeg kom akkurat dit, og da jeg ankom, fortsatte jeg bare. Jeg arkiverte ikke flyplanene slik jeg tilsynelatende skulle. Så snart jeg var i landet, brydde amerikaneren seg ikke noe mer om meg, og jeg dro og fløy dit jeg likte. Det er greit synes du kanskje. Men faktisk opprørte dette noen andre britiske piloter som fløy i Amerika som gjorde ting etter boken og måtte sende inn flygeplaner til myndighetene hver flytur, med 48 timers varsel om sine flyreiser. Så de ble opprørt og prøvde meg fordi jeg ikke arkiverte 48 timer i forveien flyplaner eller noe sånt. De ble opprørte og sa ting som at jeg var en useriøs pilot, og jeg ville forårsake problemer for andre piloter som kanskje vil følge meg. Folk pleide å krangle om hvem som ga meg en seng for natten, mens jeg bare hadde lyst å slå opp teltet mitt.

Så som jeg sa tidligere, handler de fleste rådene jeg har gitt ikke om flyging, da det faktisk er den enkle biten. Innimellom ville jeg komme meg inn i flyet mitt og fly noen timer i fred og ro til et nytt land, i et miljø jeg likte og forstod. Det var først da jeg landet og dro inn og så fremmede gå ut for å hilse på meg at jeg tenkte: "Å nei, her går vi igjen!" Du trenger 3 ganger så lenge før og etter hver flytur for å forberede eller avslutte flyturen, bare fordi du må svare på de samme dumme spørsmålene du alltid blir spurt av mange forskjellige mennesker, og du må være hyggelig og gi dem den samme tiden som alle andre og et fornuftig svar.

Jeg har åpenbart mange andre historier som gir et innblikk i hva du kan forvente, men ingenting som vil være i forhold til flyvningene du vil gjøre. Bare vær ydmyk. Du prøver å fly hit eller dit. Dagen du sier "Jeg skal fly dit!" er dagen du ikke vil kunne gjøre det. Så mange mennesker sier at de kommer til å fly verden rundt og mislykker deretter. Jeg har rådet to grupper som skulle sende barna til å være de yngste som skulle fly verden rundt. De dro aldri hjemmefra og er nå for gamle til å sette ny rekord. Jeg så dem bruke så mye tid og krefter, og de kom aldri en gang i vei.

Bare ha en grov ide om hvilken vei du vil gå, og dra avgårde og be om råd på veien og ta flyturene en om gangen. Ikke ha det travelt hvis du kan unngå det, og prøv også å nyte det, siden det de fleste gangene ikke er så morsomt. Det koster mye. Jeg hadde alltid dårlig råd og ikke i stand til å kose meg på hoteller, og etter etter tre år hadde jeg gått tom for penger.


 

 

Og den siste tingen jeg vil si er at ingenting er slik som det du kanskje tror det blir! Verdensmediene lyver, alle lyver, spesielt amerikanske. I Nome Alaska, før jeg fløy inn til Russland, sa alle amerikanerne at jeg ville trenge å ta med amerikanske dollar inn i Russland, i små pengesedler siden du aldri ville få vekselpenger. Så jeg tok med meg $ 1500 i $ 5 og $ 10 dollar sedler. Da jeg kom til Russland, spurte de om jeg hadde noen penger, jeg sa amerikanske dollar, og de så på meg forvirret og sa, vel, de er ikke til nytte her og viste meg hvor minautomaten var, og jeg tok ut Rubel.

 

Håper dette var nyttig.

Colin H.


 

Vil du være med på et lignende eventyr eller har forslag og innspill? Ta kontakt NÅ!
 

Gå Tilbake

Kommentarer

Alle kommentarer blir moderert før publisering. Din e-post adresse vil ikke være synlig