Teknisk: trebrenning og konservering av terrassebord

Om Shou Sugi Ban, en tradisjonell japansk teknikk for konservering av tre, også kalt forkulling til varig og veldig stilig vedlikehold av din terrasse, trekledning, rekkverk og mye annet.
 

Her kommer en HOW-TO artikkel etter et av mine private prosjekter. Utenom et snev av HMS har den absolutt ingenting med jobben for øvrig å gjøre. Når man har eiendom vil utvilsomt temaet VEDLIKEHOLD dukke opp ganske raskt. I Norge bygges mye av trevirke, så vedlikehold er et ekstra viktig tema.

Etter å ha skiftet alt for mange terrasser og sett hvordan impregnert trevirke råtner bort, uansett hvor vel man steller med det, var jeg klar for en helt annen tilnærming. Det krevde litt eksperimentering men resultatet ble så pass bra at jeg skal berette om det her. Del gjerne og prøv selv ved neste oppussings- eller byggeprosjekt, du kommer til å bli positivt overrasket!

Shou Sugi Ban (Yakisugi) er en tradisjonell metode som har blitt brukt i Japan gjennom mange århundre. For alle som ikke er flytende på japansk, så er ordet en sammensetning av begrepene «ild» og «sypress».

Det gir en helt spesiell effekt og ser (og er!) helt top notch, high class!

I mangel på tilgang til sypresser her til lands gikk jeg en litt annen vei i valg av materialer, og valgte trevirke som er utprøvd bl.a. i Canada. Og da må det vel fungere i Norge også? Litt med hjerte i halsen bestilte jeg altså høvlet granvirke i dimensjonene 28 x 95mm. Jeg fikk høvlet de slik av sagbruk, på den måten passet det bra med 5mm avstand mellom plankene. Eieren av sagbruket var interessert i hva slags planer jeg hadde, jeg nevnte at jeg IKKE ønsket impregnerte bord, og at disse skal brukes som terrasse. De skulle gjøres holdbar ved hjelp av brenning etter en gammel, japansk resept. Svaret kom kontakt: «Ja, japaneserne har nok alltid vært innovative og oppfunnet mye smart». OK, ble jeg altså ikke ledd av en fagmann innen trevirke, så var det jo et godt utgangspunkt.

Og det ble det virkelig. Du må være klar over at det initiale arbeidet IKKE er mindre enn ved vanlig behandling (maling etter hvert) av impregnert terrassebord, men arbeidet på sikt – dette kjedelige, tilbakevendende styr med vedlikehold – faller bort. Med min rasjonelle tilnærming til arbeid timet jeg hvor raskt jeg klarte å bearbeide en planke, og kom på ca. 15’ per 3 stykk (jeg lagde 3 og 3 av gangen). Dette var absolutte best-tid jeg kunne holde gjennom noen timer og krevde effektiv jobbing. Bonus ble at oppmøte på treningssenter ikke var nødvendig den dagen, man får mildt sagt nok mosjon. Er man flere, går det naturlig nok raskere fordi man kan dele på oppgavene. 


 

Nødvendige redskap:

Dette er en ren privat anbefaling, det finnes sikkert annet, egnet verktøy også!

  • Gassbrenner. Rimeligst og enkelt av typen som brukes til å brenne ugress. Kjøp stor propangassflaske.
  • Gassbrenner med punktflamme. Slik som brukes til å bearbeide metall, som alle gårdsbruk har, i industrien, til forsøk på skolen (kjemiundervisning), brenning av ugress...
  • En børste eller skurekluter (noe som ikke lager riper i trevikre)
  • Kaldpresset linolje og pensel

 

Så her kommer en trinn-for-trinn oppskrift for forkulling og konservering av tre – Shou Sugi Ban.

Bruk gassbrenneren til å forkulle overflaten. Ikke ta for mye hensyn til kvister og ujevnheter, ellers brenner du lett for mye. Da har du mer pussejobb senere. Du er "ferdig" når overflaten er tydelig forkullet og ikke bare har skiftet farge.
Du kan brenne flere planker samtidig for å være økonomisk med gass og rasjonell med tiden din. Husk da at det oppstår temperaturforskjeller (bl.a. pga varmerefleksjon) som gjør at det kan oppstå variasjoner i brenningen. Du finner ut om det.
 


 

Så er det smalsidene.
 



Ikke glem endene. Det beste er å måle av ferdig lenge først. Dette krever litt mer tid, men er absolutt vert jobben, i steden for å begynne å brenne senere, når plankene skal legges på plass.



Etter å ha brent 3 sider ser baksiden slik ut. Det blir altså litt mindre jobb å brenne denne siden.
 



Du ser at kvistene har en lysere farge og er ikke forkullet ennå.

For å få til dette bruker vi en punktflamme og brenner alle kvistene individuelt.



Og slik ser de ferdig brente plankene ut. Homogen farge.
 



Nå kommer pussejobben. All sot og trekull fjernes manuelt med en skureklut eller myk børste. Det blir gjerne anbefalt kobberbørste, men erfaringen har vist at klut fungerer like bra om ikke bedre.



Plankene har nå fått en fin, jevn overflate. Strukturer er godt synlige og all sot er fjernet. Bruk enten en kost eller trykkluft.



Nå bruker vi linolje til å forsegle overflaten. Jeg brukte kaldpresset kokt linolje fordi den var rimelig tilgjengelig. Dette brukes i dag for tradisjonell restaurering av bygninger, behandling av trebåter, og i sin rene form kan den til og med puttes i salat som helsekost.
 

Linolje har i motsetning til moderne farger og overflatebehandlinger egenskapen at den trenger godt inn i trevirke og metter den. Hinnen som danner seg på overflaten er diffusjonsåpen, det vil si at fuktighet i trevirke kan komme ut.
 

L

Det påføres et lag med linolje, gjerne flere om du ønsker. Tørk bort det som blir liggende på overflaten. Dette gjør at plankene får en veldig mørk, svart tone. De vil bli lysere ila noen uker når de blir utsatt sollys. Ønsker du den mørke tonen tilbake, så går du bare over med et nytt lag linolje.
 



Liker du å gå på terrassen med nakne føtter og ønsker ikke å ødelegge den flotte overflaten med skruer, flis som stikker ut og skader senere pga vann som trenger inn i plankene, så finnes det CAMO.
Dette er en skjult skrueløsning der skruene festes på skrå fra siden. Overflaten er dermed hel og ren.

 

Camo-tool in action. Plankene er festet på vanlig underkonstruksjon. Spesialverktøyet sikrer korrekt avstand (5mm).
 


 

Og slik ser det ferdige produktet ut. Sett både i lys og skygge...


 

Som alltid: Artikkelen er å anse som en personlig mening uten garanti for fullstendighet eller korrekthet. Jeg vil alltid sørge for å bruke best mulige kilder. Bruken av anbefalingene er leserens ansvar. Les disclaimer her og bruk sunn fornuft. Takk.


Håper du fikk et godt inntrykk. Er du litt handy og tørr å prøve deg litt fram, så får du en veldig stilig og holdbar løsning som øker verdien på uteområdet ditt. 
 Lykke til!

Gå Tilbake

Kommentarer

Alle kommentarer blir moderert før publisering. Din e-post adresse vil ikke være synlig